Modern Salon Tasarımı

04-03-2020 10:30
Modern Salon Tasarımı

Oturma odanızı yenilemek istiyor fakat nereden başlayacağınızı bilemiyor musunuz? Salon dekorasyonu için alışverişe çıktınız ve onlarca alternatif arasında kafanız mı karıştı? Daha da kötüsü zevkinize uygun mobilyalar bulamıyor musunuz? Beğendiğiniz koltuk takımı salonunuza büyük mü geliyor? Çok para harcamadan oturma odamı nasıl yenilerim diye mi düşünüyorsunuz? Siz de dekorasyon dergilerinden çıkmış gibi bir salona sahip olabilirsiniz. Hem de servet harcamadan!

İster sıfırdan başlayın, ister mevcut alanınızda küçük değişiklikler yapın. Salonunuzun büyüklüğünden ve şeklinden bağımsız olarak paylaştığımız, salon dekorasyon fikirleri sizlere ilham verecek. Hangi fikirleri uygularsanız uygulayın oturma odanızın; dekorasyon stilinizi yansıtan, evinizdeki en önemli mekan olduğunu unutmayın

Farklı Parçalardan Koltuk Takımı Oluşturun

Oturma Odası Dekorasyon Önerileri - Salon Dekorasyon Fikirleri - Oturma Grubu

Hayalinizdeki oturma grubunu bulamıyor musunuz? Yoksa beğendiğiniz koltuk takımı salonunuz için çok mu büyük? Peki, kendiniz bir oturma grubu oluşturmaya ne dersiniz? Standart bir koltuk takımı seçmek yerine, kendi seçtiğiniz farklı tarzlarda fakat birbirini tamamlayan parçalarla kendi özel oturma grubunuzu oluşturabilirsiniz. Böylece salonunuz için tek tip ve aynı tonlarda dekoratif parçalar seçme zorunluluğunuz da ortadan kalkmış olur.Salon dekorasyonuna düzgün formlu ve nötr renklerde mobilya parçalarını bir araya getirerek başlayın. Bu fon üzerinde, yaratıcılığınızı kullanarak seçeceğiniz zarif aksesuarlarla birlikte, sıkıcı olmayan ve birbirini tamamlayan mükemmel bir görüntü yakalayabilirsiniz.

Ayrıca oturma grubunuzu kendiniz oluşturacağınız için bütçenize göre kombinasyon yapmak da daha mümkün olacaktır. Burada önemli olan nokta, mobilyalarınızı seçerken çok hantal olmamasına dikkat etmelisiniz.  Ayrıca, farklı ama birbirini tamamlayan stil ve şekle sahip olan parçalar kullanmayı ve tek renk yerine bir dizi nötr renkli döşeme seçmeyi unutmayın.

 

Salon İçerisinde Odak Noktası Belirleyin

Oturma Odası Dekorasyon Önerileri - Salon Dekorasyon Fikirleri - Odak Noktası

Evinizdeki diğer tüm odalar gibi, oturma odanız için de bir odak noktası olması önemlidir. Bu odak noktası, odaya girdiğiniz andan itibaren gözlerinizi alamadığınız bir yer olmalıdır. Eğer oturma odanızın belirli bir odak noktası yoksa, tüm dekorasyon temaları birbiri ile yarışarak rahatsız edici ve karmaşık bir görünüm yaratabilir. Bir merkez objesi seçmek, oturma odanızda odak noktası oluşturmak için harika bir yöntemdir. Salonunuzda odak noktası olarak; çarpıcı bir duvar kağıdı, büyük bir tablo veya şömine gibi iddialı ve büyük bir parça seçebilirsiniz.            

Ayrıca mobilya düzeni ile oturma odanızın merkezini tanımlayabilirsiniz. Mobilyaları klasik düzende duvar kenarlarına yerleştirdiğinizde genellikle kanepeler veya koltukların arasında kalan bölgede, yani odanın ortasında boş ve büyük bir alan oluşur. Bunun yerine, oturma grubunuzu hem harika bir görsel hem de rahat bir sohbet alanı oluşturacak şekilde salonunuza ortalamayı deneyin. Mobilyalarınızı düzenlerken açılardan korkmayın. Birbirine bakan mobilyaları açılı bir şekilde yerleştirmek, oturma odanıza farklı bir hava katacaktır.

 

Duvarlarınıza Renk Katın

Oturma Odası Dekorasyon Önerileri - Salon Dekorasyon Fikirleri - Renkli Duvarlar

Oturma odanızda bir odak noktası yoksa veya mevcut odak noktasını daha fazla vurgulamak istiyorsanız, alternatif boyama yöntemleri ile bir vurgu duvarı oluşturabilirsiniz. Eğer küçük bir salona sahipseniz, duvarlarınızı oturma takımınızdan ve mobilyalarınızdan daha açık bir renk tonu ile boyayarak ferah bir görüntü elde edebilirsiniz. Veya eklektik bir dekorasyon stiliniz var ise canlı renkli duvarlar sizin için vazgeçilmez olacaktır.

Bir kutu boya, oturma odanızın görünümünü tamamen değiştirmek ve dekorasyon stilinizi yansıtmak için en kolay, en hızlı ve en ucuz yollardan biridir.

Dokulu duvarlar oluşturmak da oturma odasının havasını değiştirmenin harika bir yoludur. Bunun için duvarlarınıza görsel veya fiziksel olarak doku ekleyebilirsiniz. Duvarlarınızda kullanacağınız renk ve desenler, oturma odanızın stilini dolayısıyla da sizin stilinizi yansıtmalıdır.

 

Stil Sahibi Bir Halı Kullanın

Oturma Odası Dekorasyon Önerileri - Salon Dekorasyon Fikirleri - Halı Stili

Günümüzün açık yaşam alanı trendi ile artık birçok oturma odası, yemek alanı ve mutfak bir arada bulunuyor. Oturma odası ayrı bir oda olarak duvarlarla ayrılmış olsa bile, oda içerisindeki oturma alanını tanımlamanın ilk şartı ortaya bir halı veya kilim yerleştirmektir. Burada önemli olan seçeceğiniz halının dekorasyon stilinize uyumu ve oturma alanını tanımlayacak uygun bir boyuta sahip olmasıdır.

Halılar da duvarlar gibi kişisel tarzınıza uyan dokuları, desenleri ve renkleri sergilemenin harika ve pratik bir yoludur. İster rengarenk bir kilim ister daha sofistike bir şeyler, tarzınız her ne olursa olsun bir çok seçenek arasından zevkinize uygun olan halıyı kolaylıkla bulabilirsiniz. Unutmamanız gereken şey; rengi, deseni ve dokusu ile alanınızı güçlü bir şekilde tanımlayan bir halı seçmelisiniz!

 

Kullanışlı Perdeler Tercih Edin

Oturma Odası Dekorasyon Önerileri - Salon Dekorasyon Fikirleri - Perde Seçimi

Salon dekorasyon fikirleri arasında estetik ve fonksiyon açısından en önemli konulardan bir diğeri perdelerdir. Perdenizi seçerken akıllıca davranmalısınız. Sadece şık görünen bir perde seçmek yerine, ipek veya pamuk gibi dayanıklı bir kumaş perde tercih etmelisiniz. Kumaş perdeye alternatif olarak, rustik bir görünüm için bambu storlar veya modern bir görünüm için zebra veya dikey perdeler kullanabilirsiniz. Ancak perdede tarzınız her ne olursa olsun, önceliğiniz malzeme kalitesi ve bakım kolaylığı olmalıdır.

Alternatif Aydınlatmalar Kullanın

Oturma Odası Dekorasyon Önerileri - Salon Dekorasyon Fikirleri - Aydınlatma Seçimi

Oturma odanızın tüm köşelerinde ışıklandırmaya ihtiyacınız olacağından dolayı bir tek tavan aydınlatması(avize) yetersiz kalacaktır. Genel aydınlatmaya ek olarak, duvar lambaları(aplikler), abajur veya spotlar gibi yerden aydınlatmalar da kullanmalısınız. Böylece ışık tek bir bölgeye yoğunlaşmaz ve odanın her yerine eşit bir şekilde dağılır. Doğal ışık haricinde, bir alana dahil edebileceğiniz dört farklı aydınlatma türü vardır;

 
  • Doğal: Evinize dışarıdan kapı ve pencerelerden giren gün ışığıdır.
  • Genel: Tüm odayı aydınlatan ana ışık kaynağıdır. Genellikle bir tepe kaynağı kullanılır.
  • Vurgu: Odanın belirli alanlarını ve dekorlarını vurgulamak için kullanılan ışık kaynaklarıdır.
  • Görev:  Daha fazla ışığın gerekli olduğu özel alanlarda, masa lambaları veya okuma lambaları gibi belirli bir amaç için kullanılan aydınlatma türüdür.
  • Dekoratif: Estetik amaçlı kullanılan avizeler ve özel tasarım aydınlatmalar gibi özel bir aydınlatma türüdür.

İdeal bir salon bu ışık kaynaklarının bir kombinasyonunu içermelidir. Siz salonunuzda hangi aydınlatma çeşitlerini kullanıyorsunuz? İhtiyaç duyduğunuz aydınlatma türlerini belirleyin ve gerekli eklemeleri yapın. Aradaki farka şaşıracaksınız.

Duvarlarınızı Sanatla Donatın

Oturma Odası Dekorasyon Önerileri - Salon Dekorasyon Fikirleri - Duvar Dekorasyonu

Duvarlar hikayeler anlatır. Evinizde en çok ziyaretçiye açık olan oturma odanızın sizi anlatmasına izin verin. Duvarlarınızı zevkinizi yansıtan tablo ve duvar aksesuarları ile süsleyin. Bu alanları tüm yaratıcılığınızı sergileyebileceğiniz boş paletler olarak değerlendirin. Çok yönlü olun ve dekorasyon tarzınızın farklı yönlerini yansıtan parçaları duvarlarınıza asın.

Aksesuarlar ile Kişilik Ekleyin

Oturma Odası Dekorasyon Önerileri - Salon Dekorasyon Fikirleri - Aksesuar Seçimi

Dekorasyon dergilerinden çıkmış gibi görünen bir oturma odasına sahip olmanın anahtarı, doğru parçaları bir araya getirmekten geçer. Oturma odanızı dekore ederken, mekanın içerisine serpiştirilmiş aksesuarlarla odanıza doku ve renk katmayı unutmayın. Salonunuza doku eklemenin bir başka yolu ise aksesuarlarınızın yapıldığı malzemelerdir. Farklı doku ve renklere sahip kırlentler ile oturma odanıza çok farklı bir hava katabilirsiniz. Ayrıca metalleri, dokuma sepetleri ve battaniyeleri de kullanabilirsiniz.

Başarılı bir iç mekan tasarımında diğer önemli nokta ise dokuların katmanlaşmasıdır. Mobilyalarınızda kullandığınız dokular neler? Aksesuarlarınızı tamamlamak için, kullandığınız dokuların tam tersi dokuları tercih etmelisiniz. Hatta evinizdeki aksesuarları farklı odalara taşıyarak bile hiç para harcamadan evinize yeni bir görünüm katabilirsiniz.

Örneğin; yukarıdaki oturma odasında, bir çift antika yan masa modern mobilyaların düz çizgileriyle mükemmel bir tezat oluşturmuş. Aksesuarlarda simetriden kaçınılması ise mekana hareket katarak tekdüzeliği ortadan kaldırmış. Oturma odasına hakim parçalar olarak, ayrıntılı bir çerçeve içindeki vintage bir tablo ve uzun boylu bir bitki kullanılmıştır.


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.