Ahşap

04-03-2020 10:30
Ahşap

MOBİLYA YAPIMINDA KULLANILAN AHŞAP MALZEMELER

 

Mobilya yapımında kullanılan ağaç kökenli malzemeleri masif, (kereste) kaplama levha, kontrplak, kontrtabla, liflevha, yonga levha, kağıt ve reçine emdirilmiş veya plastik kaplı dekoratif levhalar olarak sınıflandırabiliriz.

Günümüzde teknolojik ve ekonomik zorunluluklar, masif ağaç malzemenin bazı olumsuz özelliklerinin araştırılmasını ve iyileştirilmesini ve de odun kökenli yeni diğer malzemelerin üretilmesini gerekli kılmıştır. Bu nedenle, mobilya ve yapı elemanlarında ağaç malzemenin yerine ikame olarak kullanılan yeni endüstriyel ağaç kökenli lif levha, yonga levha (OSB), laminat gibi malzemeler de üretilmiŞtir. Ülkemizde üretilen yonga levhaların yaklaŞık %80‟i, lif levhaların %70‟i mobilya üretiminde kullanılmaktadır.

Masif ağaç malzeme, kereste veya kaplama levha olarak mobilya endüstrisinin sürekli birincil malzemesi olagelmiştir. Masif ağaç malzemenin doğal yapısı nedeniyle rahat ve huzur verici özelliği ve estetik özellikleri başka bir hammadde ile bugüne kadar doldurulamamıştır. Bu nedenle masif ağaç malzeme bugüne dek kullanılırlığını ve önemini büyük bir oranda korumuştur.

 

Mobilya üretiminde kullanılan ağaç malzemede güzel görünüm, renk ve tekstür bakımından üstünlük (homojen olması), kolay işlenmesi ve düzgün yüzey vermesi, üst yüzey işlemlerine uygun olması, bitkisel ve hayvansal zararlılara dayanıklı olması, ardaklanma ve böcek deliği gibi kusurların olmaması, budaksız ve düzgün lifli olması, iyi bükülebilmesi, iklim koşullarında dayanıklı, daralma ve genişleme yüzdelerinin düşük olmasıdır.

Genelde odun rutubeti % 8±2 olup, mutfak mobilyasında % 10±2, bank yapımında ise hava kurusu olması, kurutma özelliklerinin (çatlama, çarpılma, eğilme vb.) iyi olması, tutkallanma özelliklerinin yüksekliği, direnç özelliklerinin (sağlamlık, dayanıklılık, sertlik vs.) yüksek olması, özgül ağırlığının yukarıdaki özellikleri sağlayacak değerlerde ve okul masası yapımında 0.5 gr/cm3‟den büyük olması, görünen yüzeylerde TS 51, TS 820‟ye göre 1. ve 2. sınıf olması, görünmeyen kısımlarda kullanılan işin fonksiyonunu azaltmayacak nitelikte olması gibi özellikler aranmaktadır.

Mobilya endüstrisinde masif ve ağaç kaplama levha olarak çok çeşitli ağaç türlerinden yararlanılmaktadır. Ağaç malzemenin kullanımında değişen moda koşulları ve tercih edilen ağaç malzemenin piyasada bulunup bulunmaması veya temin edilmesinde güçlüklerle karşılaşılması gibi nedenlerle zamanla değişiklikler görülmektedir.

Öyle ki, yurdumuzda önceleri bol miktarda bulunan Karaağaç (Ulmus spp) mobilya üretiminde kullanılmış, daha sonra ise yeterince temin edilememesi nedeniyle Doğu Kayını (Fagus orientalis), Ceviz (Juglans nigra), Kızılağaç (Alnus spp), Meşe (Quercus spp), Dışbudak (Fraxinus spp), Kestane (Castanea spp), Akçaağaç (Acer spp), Ihlamur (Tilia spp) vb. ağaç türlerinin kullanımına gidilmiştir.

Genel olarak yapraklı ağaç türlerinin mobilya üretiminde kullanımı, iğne yapraklı ağaç türlerine oranla daha fazladır. Son yıllarda ülkemizde ve özellikle İskandinav ülkelerinde ibreli türlerin odunları modern ve klasik çeŞitli mobilyaların üretiminde tercih edilmeye baŞlanmıŞtır.

Ağaç kökenli malzemelerin ilk önceleri masif hammadde olarak daha sonraları ise yonga levha ve lif levha gibi yarı mamullerin üretilmesi ile mobilya endüstrisinde kullanım alanı daha da yaygınlaşmış bulunmaktadır.

Ülkemizde kaliteli mobilyalarda Karaağaç (Ulmus spp), Meşe (Quercus spp), Ceviz (Juglans nigra) gibi yapraklı ağaç türleri tercih edilmektedir. Genellikle iğne yapraklı ağaç türleri ve bazı yapraklı ağaç türleri Kayın (Fagus orientalis), Kavak (Populus spp) ise astar kaplama olarak daha yaygın olarak kullanım bulmaktadır


 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.